Beyond the wall. Over de betekenis van de Muur in Game of Thrones

Beyond the wall. Over de betekenis van de Muur in Game of Thrones

Boudewijn Steur
13/11/19

Boudewijn Steur

Samwell Tarly: "The White Walkers sleep beneath the ice for thousands of years. And when they wake up..."
Pypar: "And when they wake up... what?"
Samwell Tarly: "I hope the Wall is high enough."

De Muur in Game of Thrones is er al sinds mensenheugenis. Meer dan 8000 jaar. De Muur altijd voor veiligheid gezorgd. Hij scheidt het noorden van het eiland Westeros van het zuiden, waar de Zeven Koninkrijken zijn. De Muur is 480 kilometer lang, 210 meter hoog en op de top 10 meter breed en aan de voet nog een stuk breder. De Muur is van ijs, maar niet uitsluitend. In het zesde seizoen leren we dat “ancient spells were carved into its foundations. Strong magic to protect men from what lies beyond. And while it stands, the dead cannot pass”. Een ondoordringbare muur tussen het wilde noorden en het beschaafde zuiden. Al kun je bij dat laatste je vraagtekens zetten in Game of Thrones.

Game of Thrones is de succesvolle televisieserie van HBO, die gebaseerd is op de fantasyboeken van George R.R. Martin. Het verhaal gaat over de strijd om de IJzeren Troon op het eiland Westeros, waar vandaan de zeven rijken op het eiland worden bestuurd. De series staat bol van intriges, politieke en militaire strijd, moordpartijen, familievetes, loyaliteit en verraad. Bovendien is de serie prachtig gefilmd. Alle ingrediënten dus voor een kijkcijfersucces. En dat blijkt. Aan het begin van ieder nieuw seizoen werd reikhalzend uitgekeken naar de eerste aflevering.

De Muur – the Wall – in Game of Thrones heeft een prominente rol in de serie. Ongeveer 8000 jaar geleden werd de Muur gebouwd als afscheiding tussen de mensen en de White Walkers. Dit zijn doden die onder het commando van de Night King staan. Maar de Muur vormt niet alleen afscheiding van de White Walkers. De Muur is ook een grens tussen de inwoners van de zeven rijken en het Vrije Volk. Dit Vrije Volk dat zich niet wilde onderwerpen aan de IJzeren Troon, staat later bekend als de Wildlings, de barbaren. Met deze laatsten is 8000 jaar nog contact. De White Walkers zijn eigenlijk, met enkele uitzonderingen, niet meer gezien.